De afvalbranche en brandweer maken zich ernstig zorgen over het brandgevaar door de elektronische wegwerpsigaret (vape). Omdat er geen duidelijke regels voor het inleveren bestaan, worden ze in enorme aantallen aangetroffen tussen het huisvuil en veroorzaken ze regelmatig branden in vuilniswagens, waar ze met het andere afval worden samengeperst en exploderen.

Maar ze zijn dus brandgevaarlijk? ”Ja absoluut”, zegt directeur Wendy de Wild van de Nederlandse Vereniging Afval- en Reinigingsdiensten. “We zien ze in enorme aantallen terug in onze afvalberg en dat is iets dat we absoluut niet willen. In de elektronische sigaret zit namelijk een lithiumbatterij die heel makkelijk kan ontbranden als die wordt geplet in een vuilniswagen of afvalverwerkingsfabriek.”

“Nu al gebeurt het gemiddeld drie keer per maand dat we brand in een vuilniswagen hebben doordat een batterij vlam vat. Dat is onhoudbaar. Maar niet alleen daar geeft het problemen, ook bij de afvalbedrijven die het verwerken gaat het regelmatig fout. Dan hebben we het over een kleine 150 afvalbranden per jaar. Het gros van deze incidenten wordt veroorzaakt door batterijen, zoals die ook in de e-sigaretten aanwezig zijn.”